Багато хто вважає, що пілатес і йога схожі, що ускладнює вибір занять.
Ми розберемо основні відмінності і схожість цих практик, що, сподіваємося, допоможе вам визначитися і найближчим часом приступити до тренувань.
У цій статті ми визначимо чим же схожі та чим відрізняються пілатес та йога.

На відміну від більшості видів фітнесу, заняття йогою і пілатесом спрямовані не на схуднення, а у першу чергу – на оздоровлення організму. Струнка фігура стає «побічним» ефектом тривалих і наполегливих тренувань. У цьому обидві системи дуже схожі.
Крім цього:
1) тренування в обох випадках сприяють зміцненню м’язового каркаса, збільшенню гнучкості м’язів, витривалості, координації, сили, вправи задіють глибоку мускулатуру, розвивають опорні м’язи спини, попереку живота;
2) заняття допомагають позбутися від нервового перенапруження, зняти стрес, розслабитися;
3) обидві системи підходять для людей будь-якого віку і рівня підготовки;
всі рухи робляться повільно, плавно, вдумливо, інтенсивних і силових навантажень тут немає;
4) йога і пілатес – практики для розуму і тіла. В обох системах вправи виконують усвідомлено, з контролем техніки і включенням в процес всіх м’язових груп одночасно.
Основна мета цих практик – навчитися слухати і контролювати своє тіло.

6 принципових відмінностей між пілатесом і йогою
1. Йога – це найдавніша система саморозвитку, філософія, спосіб життя. Пілатес – порівняно молода оздоровча система для організму, один із видів фітнесу.
2. Тренування за методом пілатеса спрямовані на створення здорового тіла, практики йогою – на досягнення гармонії тіла, духу і розуму.
3. Багато вправ і в пілатесі, і в йозі схожі, але мають істотну різницю в техніці виконання. Якщо в класичній йозі потрібно увійти в позу і зафіксувати її на тривалий час (статичне навантаження), то в пілатесі головне – рух. Всі вправи динамічні, повторюються кілька разів. Важлива послідовна артикуляція хребта і м’язів тіла при вході і виході в положення
4. Контроль над диханням в пілатес допомагає сконцентруватися на виконанні вправи і працюючих м’язах. Стародавня практика передбачає дихання, як одну із сходинок до самовдосконалення (пранаяма).
5. У пілатес в основному опрацьовуються м’язи спини і кора, в йозі – всі м’язові групи.
6. У класичній хатха-йозі не застосовується додаткове обладнання, потрібен тільки килимок. На заняттях пілатесом активно використовуються гумки, фітбол, кільця, валики.

Друзі, а ми нагадуємо, що в СК Maxima проводяться заняття:
ПІЛАТЕС (тренери – Ольга Дроботова, Олена Самошкіна)
Йога (тренери – Ольга Дроботова, Наталія Савченко)

Ви точно зможете підібрати заняття для своїх можливостей та вподобань!