Часто після тренування ми так поспішаємо у справах, що забуваємо про розтяжку. А це, можливо, найважливіша частина тренувального процесу, коректне його завершення.

Коли ми тренуємося, м’язи напружуються і стискаються, відбуваються мікронадриви. Щоб привести їх в порядок, може знадобитися кілька діб: малі м’язові групи, руки або плечі, відновлюються протягом 2-3 днів, а великі – ноги, спина – від 3 до 7 днів. Швидше повернути м’язам вихідну довжину, залікувати мікротравми і підготуватися до нових навантажень якраз і допоможе розтяжка після тренування.

КРІМ ТОГО, РОЗТЯЖКА ПОТРІБНА:
1. ЩОБ НЕ БУЛО БОЛЮ НА РАНОК
Коли ви виконуєте вправи, то м’язи, що пропрацьовуються, наповнюються кров’ю, волокно стає щільніше. Якщо викид крові в м’язи дуже великий, як буває при інтенсивних навантаженнях, вона застоюється і м’язи починають хворіти.
Розтяжка покращує кровообіг, підвищує рівень кисню, в результаті чого крепатура – біль в м’язах після фізичної активності – знижується. Відновлення відбувається швидше

2. ЩОБ НЕ ОТРИМАТИ ТРАВМИ
Коли м’яз жорсткий, його легше «надірвати», травмувати. І навпаки, якщо він еластичний, то краще піддається різним впливам і спокійно їх переносить. Розтяжка – відмінна профілактика травм

3. ЩОБ СТАТИ ГНУЧКИМ
Для того, щоб зберегти рухливість якомога довше, необхідно систематично розтягуватися. Без розтяжки навіть добре натреновані м’язи виглядають «задубілими», а фігура – кремезною

4. ЩОБ ПОЛІПШИТИ ПОКАЗНИКИ
Багато хто навіть не може припустити, що, якщо щось не виходить, винна погана розтяжка! А все просто: наприклад, зробити ривок просто не дозволяє мобільність плечей. Ми трохи попрацювали над розтяжкою плечового пояса, і пішов прогрес: як так? Із-за звичайного стретчинга!

І на кінець: в ідеалі сеанс розтяжки після тренування повинен тривати приблизно стільки ж часу, скільки і розминка, – 15 хв. Але навіть якщо часу зовсім немає, дві хвилини розтяжки краще, ніж нічого. Головне робити це систематично, а не так: стрельнуло у якийсь м’яз – пішов тягнутися.