Як тільки не називають жировий горбик у районі 7-го шийного хребця. «Вдовиним» він став у Середньовіччі. Носили його лише вдови – жінки після 45 років: ходили сумні, від цього й горбилися. Ішли століття «горбик» молодшав, став виявлятися навіть у підлітків. Так “вдовину” версію змінила інша – “відкладення солей”.

Які ж реальні причини виникнення холки?
1. МАЛОРУХЛИВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ
Нестача руху веде до порушення дихання. Грудний і шийний відділи хребта завмирають, тканини стають жорсткими, уповільнюється лімфоток, з’являється набряклість (той самий горбик на шиї).
2. ЗАХОПЛЕННЯ ГАДЖЕТАМИ
Згорбившись і нахиливши голову вперед, ви залипаєте в телефоні або в моніторі. М’язи шиї постійно напружені і тіло «зміцнюється», нарощуючи там сполучну тканину (привіт, «горбик»).
3. ПОМИЛКИ У ПІДХОДІ ДО ТРЕНУВАНЬ
Уявіть, згорбившись, ви сидите за комп’ютером 8 годин. Після чого біжете закачувати спину в гіперекстензії або горизонтальній тязі. Такий різкий перехід лише шкодить хребту!

Жировий «горбик» – це не просто «некрасиво». Все серйозніше! Через перенапруження в шиї порушується кровопостачання мозку, болить голова, скаче тиск, погіршується пам’ять, підвищується ризик судинної деменції.
Що робити?
Розслабити шию, працювати з окоруховими м’язами (прямо пов’язані з м’язами шиї) та вестибулярним апаратом (правильно розподілений рух). Це і горбик прибере і поставу покращить, і болі в тілі поменшає. Комплексний підхід все виправить.